perjantai 14. elokuuta 2015

Liikunta

Meillä pyritään lenkkeilemään nykyarjessa noin tunti päivässä, joskus saatetaan pyöräillä puolisen tuntia ja joskus taas käydä parin tunnin metsälenkki, joskus saattaa lenkki jäädä kokonaan välistä tai käydään vain jollain vartin käppäisyllä. Toki meillä on sitten vielä kerran tai pari viikkoon treenit päälle. Meillähän on myös treenihalli melkein naapurissa, joten aina välillä sen ollessa tyhjillään piipahdetaan kesken lenkin myös tekemässä jotain pientä agi- tai toko-juttua. Pyrin pitämään koirat mahdollisimman paljon vapaana ulkoillessa, ihan vaan jo siksikin, kun Hupi peitsaa miun kävelyvauhdissa herkästi ja ei aina mennä juosten tai pyörälläkään. Näiden kanssa irtiulkoilu on helppoa, kun koirat pysyvät suht lähellä ja kuulolla, eivätkä juoksentele eläinten jäljillä. Tulevat myös kiltisti hihnaan aina jos vastaantulevia koirakoita/ihmisiä saapuu. Lisäksi koirilla on toki aidattu piha päivät käytössä, mutta sitä ei voi kyllä juuri liikunnaksi laskea. Kaverikoiria nähdään keskimäärin kerta viikkoon, toki treeneissäkin saatetaan ulkoilla usein toisten koirien kanssa.

Minä tunnen hyvin usein syyllisyyttä koirien kehnosta liikunnanmäärästä ja aktivoinnista. Toivoisi, että omat voimavarat riittäisivät päivittäisiin parin tunnin ulkoiluihin ja lisäksi aivotyöskentelyn järjestämiseen. Mutta meilläkin on pienet lapset, jotka aina välillä saattavat syödä kaikki mehut äidistään, joten yritän olla armelias itselleni ja olen tyytyväinen, jos lähden vaikka vartiksikin pihalle sen sijaan, että menisin sohvalle makaamaan.

Pennut meillä liikkuu sieltä luovutusiästä eteenpäin suht samat lenkit kuin aikuisetkin. Toki pitkiä hihnalenkkejä ei vielä heti tehdä eikä pyörän vieressäkään juosta, mutta irti kuljetaan niin pitkään kuin jaksetaan ja sitten kannetaan jos ei jakseta. Hupi oli esimerkiksi alle kolmekuinen, kun käytiin kiertämässä ~10 kilometrin vaellusreitti, siellähän se posotti menemään tukka putkella ja välillä pääsi sylikyytiin ja sitten taas itse juoksemaan. Pennuille on ensiarvoisen tärkeää saada liikkua paljon omaehtoisesti ja monenlaisissa maastoissa. Ja jo noin nelikuinen pentu kulkee sitten jo kyllä samat hihnalenkitkin kuin aikuiset, pyörälenkkejä aletaan tehdä sitten vasta noin vuotiaasta eteenpäin, sitä ennen voi toki jo opettaa miten siinä pyörän vieressä ollaan ja käyttäydytään. Eikä meillä ainakaan ole ollut luusto-ongelmia kellään, joten oletettavasti en ole niitä ihan rikki saanut näillä metodein.

1 kommentti:

  1. Hyvä kirjoitus, minäkin tunnen huonoa omatuntoa välillä koirien liikuttamisesta, minusta tuntuu ettei se 1h päivässä ole riittävä minulle, mutta koirat näyttää olevan aina tyytyväisiä! :D Haluaisin kuitenkin liikuttaa sen pari tuntia päivässä ja senkin irti ja metsässä/ vaihtelevassa maastossa. Meillä arkiliikuntaa on se n. 1h mutta viikonloppuna yleensä pyritään sitten liikkumaan useita tunteja. Mutta jos taas on päivä ettei liikuta, niin olen hyvällä omalla tunnolla sallinut sen ja ajatellut että koiralle on hyvä täysi lepopäivä jolloin lihakset kasvaa! ;)

    VastaaPoista