maanantai 9. syyskuuta 2013

Porokoirakerhon lammaspaimennusleiri 7.-8.9.

Viikonloppu vietettiin siis Kiimingissä lampaita paimennellen. Paimentamaan olin ilmoittanut vain toisen koiran ja päädyin lopulta Hupiin. Minkakin oli turistina paikalla keräilemässä rapsutuksia ja lopulta pääsi vielä bonuskoirana piipahtamaan lampailla ja voi sitä onnea ja iloa mikä pienessä ruskeassa koirassa syntyikään! Meillähän molemmat koirat ovat käyneet vain kerran aiemmin lampailla tuolla samaisessa paikkaa, eli reilu vuosi sitten kun pidin kasvateille lammaspaimennuspäivän.

Aloitettiin ensin harjoittelemalla karsinoista poisottoa sisällä eli koiran piti kiertää karsinansivusta sisään ja ajaa lampaat ulos laitaa myötäillen. Tätä me kokeiltiin jo viime vuonnakin ja jotakuinkin olin siis ite kärryillä mitä tehdä ja koiraakaan ei yhtään jännittänyt mennä lampaiden sekaan pieneen tilaan. Tehtiin muistaakseen kolme vai neljä toistoa, niin että saatiin lopuksi maltillinen ja hiljainen poiskuljetus aikaiseksi, kun ekat pari yritystä Hupi pikkaisen hoputti lampaita liikaa ja pihalla keskittyi merkkailemaan kaikkea, kun oli niin monta vierasta uroskoiraa ympärillä..

Seuraavaksi aloitettiin pienestä aitauksesta ja koira oli alkuun hihnassa (vetäjä Sanni hihnanpäässä) ja miä itse lampailla eli tasapainokuljetusta. Jo ihan kohta Hupin vire laski sopivalle tasolle ja sen pystyi laskemaan irtikin. Kuljettiin ees taas ja Hupi haki ihan hyvin paikkaa, välillä se lähti hakeutumaan vähän turhan paljon eteen, mutta sai sen yleensä palautettua taaemmaskin, ainakin käskemällä jäämään paikoilleen. Ja paimentaessa ehtii hyvin merkkailla puskiakin.

Hupi oottaa omaa vuoroaan
 Seuraavaksi mentiin isoon aitaan ja tehtiin sielläkin tasapainokuljetusta ja harjoiteltiin vähän käännöksiä sun muita. Hupi pääsi alkumetrien jälkeen irti ja teki taas töitä hyvällä etäisyydellä ja temmolla. Välillä meinasi vähän väsy iskeä ja ajatukset harhautua muihin hommiin, mutta kiltisti se käskystä palasi hommiin ja yritti kovasti vaikka välillä meiän yhteinen epävarmuus olikin vähän hankalaa. Mutta kaikenkaikkiaan tosi hyvää toimintaa!

Pimeä ja suttuinen video, mutta ehkä siitä näkee jotain.

Toka paimennuskierros alkaa (kuvat Sari Ojala)Hieno poika!
Tehtiin päivän päätteeksi vielä neljäskin harjoitus eli pikkuaitauksessa kokeiltiin karsinaan kuljettamista ja sieltä poisvientiä ja tääkin sujui Hupilta tosi kivasti, tehtiin tääkin siis tasapainokuljetuksena eli miä menin lampaiden kanssa karsinan ovelle ja kutsuin koiran luokse, jolloin lampaat jatkoivat karsinaan asti. Sitten koira maahan oottamaan ja kohta lähetys kiertämään karsinaa ja lampaat ulos ja sitten taas sama uusiksi. Onnistui tosi hyvin!

Sunnuntaina mentiin ihan ekana koirakkona pikkuaitaukseen aloittamaan poispäinajoa ja yritettiin viedä lampaat karsinaan silleen. Eli poispäinajossa ollaan koiran kanssa yhdessä lampaiden takana ja takaa ohjataan koiraa oikeisiin suuntiin. Tää oli hirmu paljon haastavampaa, kun lampailla ei ollut vetoa muualle kuin tarhan portille ja sinne niitä ei tarvinnut saada, mutta siellä ne koko ajan vaan oli :D No lopulta saatiin taisteltua lampaat pari kertaa karsinaan, mutta oli se vaan vaikeaa.. 

Toisena harjoitteena tehtiin sitten taas isossa aitauksessa kuljetuksia. Ajatuksena oli, että voisi tehdä toiseen suuntaan poispäinajoa ja takaspäin tasapainokuljetusta, mutta Hupi alkoi nopeasti tarjota tasapainokuljetusta (eli siis kuskasi ne lampaat miulle jalkoihin) ja tehtiinkin sitten lähinnä vain sitä. Hupi oli jo ihan puhki kaikesta ajatustyöstä ja se ei saanut pidettyä kaikkia lampaita kasassa ja muutenkin oli jo tosi vetämätön. No saatiin kuitenkin onnistuneitakin hetkiä, mutta olihan se jännä nähdä tuokin koira tuollaisessa  "loppuunajetussa" tilassa. Siis eihän siltä kunto loppunut, kovasti se ois jaksanut porhaltaa tuonkin jälkeen, mutta aivot selvästi väsyivät kaikesta ajattelemisesta.

Ja Hupi teki hommia ennenkaikkea miulle ja yritti koko ajan vaan pohtia ja miettiä mitä miä siltä oikein haluan. Ja sitten kun tuli onnistuminen niin voi sitä riemua, kun se tajusi että nyt meni hyvin. Ihana tyyppi! 


Lopuksi melkein kaikkien muiden jo lähdettyä kotimatkalle Minka pääsi vielä käymään kanssa tositoimissa. Se oli tosiaan koko viikonlopun vaan tuijottanut kun muut tekee hommia, niin voi kun se olikin iloinen kun se pääsi aitaan. Intoa siinä oli kuin pienessä kylässä, mutta kyllä se vaan oli myös niin kotonaan noissa hommissa, vaikka tosiaan toista kertaa lampaille vasta pääsikin. Vuoden takaiseen nähden se oli paljon riehakkaampi, sitä se ikä varmaan tekee? ;) No jos oltaisiin tehty vähän enemmän niin varmasti se olisi rauhoittunut juuri sopivaan vireeseen, nyt oli vähän tuota ylimääräistä purettavaksi asti. Minkan kanssa ensin kokeiltiin tuota aidassa karsinaan kuljetusta ja saatiin lampaat heti karsinaan ja Minka osasi myös kiertää ne sieltä hyvin ulos ja sama uudestaan onnistui myös hienosti. 


Sitten haettiin sisältä lisää lampaita tarhaan eli laitettiin koira ovesta takaviistoon ja sitten laskettiin lampaat ulos ja miä lähdin niiden kanssa kävelemään tarhalle ja kutsuin koiran matkaan. En vaan tajunnut pysäyttää koiraa ajoissa, joten lampaat pääsivät vähän pitkälle. Mutta hyvin Minka haki ne sitten taas takaisin portille ja saatiin ne aitaan. Haettiin myös toinen satsi lampaita samalla tapaa ja nyt sain koirankin pysähtymään ajoissa, joten lampaat jäi oikeaoppisesti tarhan portille. Sitten Minka vielä kävi hakemassa miulle sen ison porukan ajettuaan sen ensin takanurkkaan ;) Sitä kuskattiin myös pieni pätkä. Voi kun se Minka olikin vain pätevä!!

Parin kuukauden päästä mennään taas Sannin lampaille käymään ja jos sitä talvella/keväällä/kesällä ehtisi vielä kanssa jonkun kerran käydä, niin sitten jos asiat vielä sujuu niin laitetaan se esikoekin harkintaan toisen tai molempien kanssa :) Saa nähdä kuin pitkään Minka on vielä hyväkuntoinen, nythän se täyttää 9v ja eihän sen pitäisi olla vielä ikä eikä mikään, mutta ei sitä ikinä tiedä koska se vanheneminen todenteolla iskee.

Paljon nähtiin hienoja muitakin lappalaispaimenia (ja pari muunkin rotuista) ja monesta ensikertalaisestakin kuoriutui pätevä paimen! Leiri oli tosi kiva ja mukana oli kiva porukka, joiden kanssa viihtyi hyvin viikonlopun! Miun ottamat kuvat viikonlopulta löytyy tuolta. Juuri nyt siellä on vasta lauantain kuvat, mutta ilmestynee sunnuntainkin kuvat jossain välissä.

1 kommentti:

  1. Aivan ihania kuvia olit ottanu leiriltä. Kiitos Taru! Terkuin Päivi, Savu ja Käpy

    VastaaPoista