lauantai 5. syyskuuta 2015

Paimennuksen täyteinen viikonloppu (PAIM-E ja PAIM-T titteleitä)

Järjestimme ja järjestämme tänä viikonloppuna Lappalaiskoirat ry:n perinteisen lammaspaimennuksen taipumuskokeita, esikokeita ja 1-luokan kokeita Runtin tilalla Kiimingissä. Kaksi ekaa päivää on nyt ohi eli Tarutuulten osalta ne merkityksellisimmät. Perjantaina neljä Hattu-pentua eli vuoden ikäiset Kultakruunu eli Höntti, Kellohattu eli Kelo, Karvalakki eli Tico ja Knalli eli Nalli osallistuivat 7-24 kk ikäisille koirille suunnattuun taipumustestiin. Tyypit oli tosi päteviä ja suorittivat testin hyväksytysti Karvalakkia lukuunottamatta. Tico näki lampaita ekaa kertaa ja oli  turhan kierroksilla koko testin ajan. Mutta sekin suhtautui lampaisiin hyvin intensiivisesti ja kiinnostuneesti. Se on myös vielä tosi pentumainen käytökseltään, vaikka kokoa on jo ison koiran verran. Ticolle siis tulokseksi suositellaan testattavaksi uudelleen. Muilla meni kivasti ja ne lampaankakan syönnin lomassa ehtivät väläytellä paimennustaipumuksiaankin.

Kelon arvostelu, sillä oli valmiiksi vähän vauhkona olevat lampaat, joten se ei ehkä ihan kaikkeaan päässyt esittämään.
Tänään sain sitten itse stressaantua eli osallistuin sekä Minkan että Hupin kanssa esikokeeseen. Saimme arvonnassa numerot 3. ja 7., joten ihan mukavilta lähtöpaikoilta pääsimme starttaamaan. Kokeessa ensin otettiin lampaat ulos häkistä, suljettiin häkin ovi (koiralla vartiointi samalla), kuljetettiin laumaa samassa aidassa toiseen päähän, kierrettiin merkki ja tultiin takaisin. Sitten avoimesta portista toiselle laitumelle, siellä isomman seinämän kierto, aitauksen toiseen päähän laiduntamaan kahden esteen välistä. Laidunnuksessa itse koiran taakse esteiden väliin odottamaan. Sitten koiran ohi itse lampaille ja lampaat vetoon ja koira perään. Tämän jälkeen pysäytysalueelle, jossa pysäytys (koiran pitäisi pysäyttää) ennen esteitä (joiden takana kuvitteellinen moottoritie), tien tarkistus niin että ei tuu porotokkaa juuri sillä hetkellä ja matkan jatkuminen takaisin ensimmäiseen aitaan rauhallisesti. Siellä taas lampaat parkkiin ja koira vartioimaan, portti auki ja lampaiden häkitys.

Näin siis ihannetapauksessa. :) Molempien kanssa häkitykset meni kivasti, kuljetukset ihan jees, pysäytyksiä ei oltu harjoiteltu, niin Hupin kanssa ei tehty sitä ollenkaan, Minkan kanssa tehtiin jonkinsortin versio, mutta itsehän miä ne lampaat siinä pysäytin eikä koira. Minkan laidunnuksessa lampaat alkoi hiippailla pois. Hupillakin ne harkitsi, mutta sen kohdalla hoksasin käskeä koiran seisomaan ja lampaat palasivat kiltisti kasaan. Itse huitelin paimensauvalla ja käsilläni epämääräisesti, mutta muuten meni hyvin ja ohjaajakin sai kehuja rauhallisuudestaan, laumanlukutaidostaan ja siitä, että antoi koirien tehdä itse hommia eikä tuijottanut niitä koko ajan. Tuomarina oli Terhi Mikkonen.

Tässä vielä eriteltynä pisteytykset:

Minka:

Häkitys Rauhallinen, hyvä häkistä otto.
Häkistä poisotto 10p (-) 
uudelleenhäkitys 10p (-)
Kuljetus/ohjaaminen 17p (-3) Välillä hiukan liikaa vauhtia. lampaat menee ohjaajan ohi.
Laidunnus
Laidunnus merkityllä alueella 15*15m 14p (-6) Koira kääntyi ohjaajaan päin, antoi lauman valua. Ohjaajalle tuli kiire jatkaa.
Pysähdys 8p (-2) Ohjaaja pysähtyi
Toimintatavat
käskyt Ohjaajalla hyvä tempo. Selkeyttä sauvan käyttöön.
tottelevaisuus Tottelevainen
aktiivisuus välillä koira vähän haahuilee ja haistelee.
 25p (-5) 
Pisteet yhteensä 84/100 
Arvosana erittäin hyvä (80-89 pistettä)

ja Hupi

Häkitys Häkistä otto hyvä, lauman haltuunotossa tuli pientä säätöä.
Häkistä poisotto 8 (-2)
uudelleenhäkitys 9 (-1) Loppuhäkitys sujui hyvin, joutui hakemaan lauman kaukaa.
Kuljetus/ohjaaminen 18 (-2) Hyvä etäisyys
Laidunnus Koira on ohjaajaan päin
Laidunnus merkityllä alueella 15*15m 17p (-3)
Pysähdys 1p (-9) Lauma meni linjan yli, pysähdys jäi tekemättä.
Toimintatavat
käskyt Hyvää, maltillista ohjausta. Välillä turhaa käskytystä. Loogisuutta sauvan käyttöön.
tottelevaisuus Tottelevainen.
aktiivisuus Koira jää merkkailemaan.
 27 (-3)
Pisteet yhteensä 80/100 
Arvosana erittäin hyvä (80-89 pistettä)

 Minkan ja Hupin kuvat eivät ole kokeesta vaan viikon parin takaa ja ne on ottanut Elina Seppänen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti