tiistai 18. lokakuuta 2016

Kevään pentusuunnitelmat

Kirjoitetaanpa nyt jotain alustavaa keväänkin pentusuunnitelmista, josko sitten oikeasti jo saataisiin toivottavasti pentuja pitkästä aikaa taloon! Toivossa on ainakin hyvä elää.

Tarkoituksena on siis astuttaa nyt syksyllä kolme vuotta täyttänyt Pihka (Katajaisen Elotuuli) keväällä 9 vuotta täyttävällä Niksulla eli Dimolin Niehkulla. Pihkan juoksujen oletettu ajankohta on vuodenvaihteessa, joten sillä aikataululla pennut olisivat luovutusikäisiä huhti-toukokuun vaihteessa.

Tässä toiveissa olevien vanhempien perustiedot:

Katajaisen Elotuuli "Pihka"
Silmät: 12/2015 Ei perinnöllisiä silmäsairauksia
prcd-PRA genotyyppi: B eli kantaja
Pompen genotyyppi: A eli Terve
Degeneratiivinen myelopatia: B eli kantaja
Väri: riistanvärinen
Lonkat: A/A (ind. 110)
Kyynärpäät: 0/0
Polvet: 0/0
Luonnetesti: +25p Laukauskokematon
Näyttelystä NUO ERI
Jalostustarkastus hyväksytty
ei aiempaa jälkikasvua


Dimolin Niehku "Niksu"
Silmät: 05/2015 Ei perinnöllisiä silmäsairauksia
prcd-PRA genotyyppi: a eli terve
Pompen genotyyppi: A eli Terve
Degeneratiivinen myelopatia: A eli Terve
Väri: musta vaalein merkein
Lonkat: B/B (ind. 99)
Kyynärpäät: 0/0
Polvet: 0/0
Luonnetesti: +99p Laukausvarma 
Näyttelystä AVO EH
Jalostustarkastus hyväksytty
1 jälkeläinen

kuvakaappaus Niksun luonnetestivideosta

Yhdistelmä koiranetissä (ss% 8. sukupolvea 1.84%)

Halusin Pihkalle sellaisen vankan ja vakaan uroksen, joka ei turhia hötkyile ja kompensoi Pihkan omaa keveyttä. Katsoin joskus Niksun luonnetestivideon läpi ja tykästyin siihen kovasti sen perusteella. Loppukesästä pääsin Niksua tapaamaan oikeastikin ja käsitykset vahvistuivat, kyseessä oli juuri sellainen uros kuin olin ajatellutkin, ja kun DM-geenitestin tuloskin tuli "oikeanlaisena", niin toivon kyllä kovasti, että yhdistelmä toteutuisi keväällä. Niksun suvussa on paljon koiria joista pidän, erityisesti olen halunnut käyttää jotain Maukan jälkikasvua jo pidempään ja Niksussa onkin paljon emänisäänsä olemuksessaan. Maininnan arvoinen on myös Niksun emänemänemä Dimolin Anuliina, joka kuoli tänä vuonna kunnioitettavassa yli 18 vuoden iässä. Olen tyytyväinen, että löysin Pihkan geenitestitulosten aiheuttamista rajoitteista huolimatta sellaisen uroksen, josta todella pidän ja joka täydentää Pihkaa erinomaisesti. Kiitos Niksun omistajille ja kasvattajalle Niksun DM-testauksesta!

Yhdistelmän taustoissa ei ole tiedossa mitään suurempia sairausriskejä. Jälkikasvussa voi olla prcd-pra:n ja DM:n suhteen kantajia (eli eivät voi näihin sairastua, mutta kantavat sairausgeeniä). Lonkkavikariskiä tässä yhdistelmässä hieman on, siis vaikka molemmilla vanhemmilla onkin terveet lonkat itsellään ja indeksien keskiarvo on reilusti yli sadan, niin uroksen siskolla on C/D-lonkat ja nartun puolisisaruksella on D-lonkat. Täysin riskittömiä yhdistelmiä on mahdotonta tehdä, joten tämä on nyt se tämän yhdistelmän "tietoinen riski". Koskaanhan ei tietenkään tiedä mitä tuleman pitää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti