perjantai 26. maaliskuuta 2021

Särmä ja Rohto -pentuhaaveet

Kun Särmän omistaja Kirsi kysyi, että aletaanko tällaiseen yhteisprojektiin, niin suostuin empimättä ja niin Tarutuulten kennelnimelle on toivottavasti tulossa Särmän ja Rohton pentuja huhtikuun lopulla. Olen tuntenut molemmat koirat pienistä pennuista asti, joten otan yhdistelmän ilomielin kennelnimeni alle. Pennut kuitenkin kasvavat Särmän kotona. Astutus ei luomuna enää ehkä Rohton iän vuoksi onnistunut, vaikka yritystä kovasti oli, joten turvauduttiin keinosiemennykseen 26.2. Särmä kävi ultrassa 26.3. ja ainakin neljä pentua näkyi. Röntgenissä näkyi vähintään 5 pentua 16.4.
 
Naavisemon Suloinen Myrkynkeittäjä "Särmä"
s. 9.5.2017
Lonkat: A/B (indeksi 114)
Kyynärät: 0/0
Polvet: 0/0
Silmät: terveet (tutkittu 25.9.2020)
Selkä: VA1, SP0, LTV4 Viimeisessä rintanikamassa vaillinaisesti kehittyneet kylkiluut)
Sydän terve (9/20)
Prcd-PRA: a eli terve
Pompen tauti: a eli terve
DM: B eli kantaja
Luonnetestattu pistein 190
jalostustarkastettu hyväksytysti
Näyttelyistä JUN EH 
VIRTA-tarkastus hyväksytty
suoritettu poropaimennustesti tuloksella suositellaan testattavaksi uudelleen
TOKO ALO3
 
 
Omituinen Ohtonen, “Rohto”
s. 17.6.2009
Lonkat: A/A (indeksi 108)
Kyynärät: 0/1
Polvet: 0/0
Silmät: terveet (tutkittu 27.4.2020)
Selkä: VA0, LTV0 (tutkittu 11.5.2011, epävirallinen tulos)
Prcd-PRA: A eli terve
Pompen tauti: A eli terve
DM: A eli terve
Luonnetestattu pistein 170
MH luonnekuvaus suoritettu
suoritettu poropaimennustesti hyväksytysti
Näyttelyistä AVO EH 
yksi aiempi pentue

Yhdistelmä koiranetissä (yhdistelmän sukusiitosprosentti kahdeksan sukupolven mukaan 2,79%)
 
 
Särmän ja Rohton ensitapaaminen 3½ vuotta aiemmin (Kuva Kirsi)

 
Kirsi kirjoittaa Särmästä näin: 
"Särmä tuli minun harrastuskaveriksi kesällä 2017 Vantaalta. Hyvin pian huomasin, että neidillä on energiaa vaikka muille jakaa ja pääsimmekin jo erittäin nuorina aloittelemaan monenlaisia harrastuksia. Meidän ykkösharrastus on pelastuskoiratoiminta, joka vei minut mukanaan jo 2005 ensimmäisen koirani Pihtan kanssa. Särmä on ollut erittäin hyvä työpari minulle peko-hommiin ja tämän ansiosta saimme suoritettua Virta-tarkistuksen (Pelastuskoirakon käyttöönottotarkastus viranomaiskäyttöön) viime syksynä ja olemme siitä lähtien toimineet etsinnöissä viranomaisten apuna. Tämän lisäksi olemme keskittäneet muun vapaa-ajan tokoon, jossa kisamaan on päästy kahden startin verran saaden kaksi kolmostulosta, mutta koronan myötä on kisakokemuksen kerääminen jäänyt vähemmälle. Lisäksi Särmän kanssa on käyty paimentamassa sekä poroja että lampaita ja luonnollisesti retkeillään ja lenkkeillään aktiivisesti omaksi iloksi. Särmä on ollut ehdottomasti minulle sopiva harrastuskaveri, jolta löytyy energiaa ja kuplivaa iloa, joka ensisijaisesti nauttii minun kanssa tekemisestä, ei niinkään yksin." 
 
Rohto on pian 12-vuotias. Se on luonteeltaan rauhallinen ja kuuliainen. Se kulkee hyvin mukana lenkkeillessään vapaana ja pysyy irti pihalla. Rohto suhtautuu hillityn ystävällisesti vieraisiin ihmisiin. Sillä on taipumusta haastella toisille uroskoirille etenkin kotikulmilla, mutta koiratapahtumissa tms. se osaa yleensä käyttäytyä asiallisesti. Rohto on suorittanut MH-kuvauksen ja se on luonnetestattu (video). Se ei pelkää kovia ääniä kuten ukkosta tai laukauksia ampumaradalta. Poropaimennuskokeen se suoritti hyväksytysti 2013. Nuorena Rohto ehti käydä pelastuskoiraharjoituksissa ensimmäiset pari elinvuottaan kunnes omistaja jäi toiminnasta pois. Rohto on ollut aina intensiivinen nenän käyttäjä ja tätä taitoa on hyödynnetty myöhemmin myös sienten etsinnässä.
 

 
 Yhdistelmän riskeistä:
Yhdistelmässä on hieman epilepsiariskiä sukutaulullisesti, itse riski sinänsä on rodun keskiarvoa. Suvussa on myös jonkun verran kilpirauhasen vajaatoimintaa, mutta sen laskennallinen riski on alle rodun keskiarvon. Rohton isällä on todettu kaihi 11-vuotiaana ja Särmän sedällä 12-vuotiaana, joten ainakin tällaista vanhuusiän kaihia on suvussa tiedossa. Rohton toinen kyynärä on ykkönen ja Särmän selässä on muutoksia, eli riski vastaaviin on olemassa. Pennut eivät voi sairastua geenitestein todettaviin prcd-pra:han, pompen tautiin eikä degeneratiiviseen myelopatiaan.
 
Tästä yhdistelmästä odotetaan hyvähermoisia, aktiivisia ja energisia ohjaajan kanssa tekeviä kavereita monenlaiseen menoon mukaan.
 
Särmän kuvia

 

 
Rohton kuvia

~4kk


~10kk
~3v 
Lähes 12v


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti