perjantai 21. heinäkuuta 2023

Hulda ja Luppo

Pennut syntyivät 26.7. keisarinleikkauksella. Pentuja on 1 uros ja 5 narttua. Alan tässä lähipäivinä käymään läpi pentukyselyjä näiden osalta.
_____________________________________
Hulda on astutettu Lupolla 25.5. ja pentujen laskettu aika on siis 27.7. Ultrassa näkyi varmasti ainakin kolme pentua. Pennut syntyvät sijoituskodissaan Mikkelissä.

Viikko ennen laskettua aikaaYhdistelmä koiranetissä (sukusiitos 1.02 % 8. sukupolvella)

Hengenheimon Hellanlettas "Hulda"
s.26.4.2019

i. Klomppen Isopiippo
e. Dimolin Xankaritar
lonkat A/B (ind. 108)
kyynärät 0/0
polvet 0/0 (ei voimassa)
silmät terveet (2/23)
selkä: VA0, SP0, LTV0
prcd-PRA: a eli terve
pompen taudin geenitesti: a eli terve

Äänekäs Unikekko "Luppo"
s.6.10.2015

i. Kajaskiven Vahkar Velho
e. Äänekäs Onnenapila
lonkat B/B (ind. 99)
kyynärät 0/0
polvet 0/0 (ei voimassa)
silmät terveet (1/22)
selkä: VA0, SP0, LTV0
prcd-PRA: a eli terve
pompen taudin geenitesti: a eli terve 
DM: a eli terve
Luonnetestattu pistein 155++
Paim-T U

Hulda on 4-vuotias maalaiskoira, joka elää toisen lapinkoiran kaverina leppoisaa arkea. Hulda on energinen ja vauhdikas ja se leikkii mielellään. Myös ruualla Hulda palkkautuu hyvin. Hulda on luonteeltaan pehmeä, hyvin ystävällinen ja iloinen koira. Huldalla on jonkin verran riistaviettiä, varsinkin näkölähdöllä se lähtisi mielellään riistan perään. Hulda on tasapainoisesti rakentunut ja liikkuu keveästi. Pentue on Huldan ensimmäinen. 


Luppo on pian 8-vuotias varsin kookas uros, joka elää toisen uroksen kaverina. Luppo on hyvin lunki ja leppoisa uros, joka pysyy hyvin pihassa irti vahtimattakin ja kulkee mukana retkillä ja vaelluksilla. Muutenkin Luppo on luonteeltaan hyvin ystävällinen ja sillä ei ole riistaviettiä. Luppo sopeutuu hyvin kaikkiin uusiinkin tilanteisiin. Luppo ei ole erityisen ahne. Lupolla on tasapainoinen rakenne ja lempeä ilme. Lupolla on yksi aikaisempi pentue Liekkas-kennelissä, jonka pennut ovat nyt reilun vuoden vanhoja.


Yhdistelmästä toivottavasti voisi tulla monenlaiseen arkeen sopivia ystävällisiä ja järkeviä kavereita, joilla on tasapainoiset rakenteet ja kauniit ilmeet! Hulda on nartuksi suunnilleen ihannekokoinen ja sen suvussa on muutenkin ennemmin pienehköjä kuin isoja lapinkoiria, Luppo taas varsin kookas ja samoin sen lähisuku, joten kokohaitaria voi olla luvassa jälkikasvussakin.

Yhdistelmässä on rodun keskiarvoa selvästi pienemmät riskit epilepsian, kilpirauhasen vajaatoiminnan, addisonin taudin ja cushingin taudin osalta. Kuitenkin molempien vanhempien takana kauempana on epilepsiaa sekä kilpirauhasen vajaatoimintaa. Yhdistelmässä on kivesvikariskiä, molemmilla yhdistelmän osapuolilla on kivesvikainen/vikaisia puolisisaruksia ja ilmeisesti yksi urospentu Lupon ensimmäisestä pentueesta on kivesvikainen. Lupon lähisuvussa on myös napatyriä. Luppo on isosta yhdeksän pennun pentueesta ja sen kahdella sisaruksella on D-lonkat ja lisäksi sen puolisisaruksilla on myös yksittäisiä huonompia lonkkatuloksia. Huldan kaikki sisarukset ja vanhemmat on kuvattu luustoltaan terveeksi. Yhdistelmässä ei ole juurikaan tiedossa olevaa kaihiriskiä. Mahdolliset pennut ovat vanhempien perusteella prcd-PRA:n ja pompen taudin osalta terveitä.

 


Kuvista kiitos itseni lisäksi myös Maarit ja Pihla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti