sunnuntai 1. marraskuuta 2020

Pentutoiveita alkuvuoteen

29.11.20 Myytin piti mennä huomenna ultraan, mutta lisääntyneen juomisen takia päätimme varmistaa tilanteen jo päivystyksessä eilen, ettei vain ole vaikka alkavaa kohtutulehdusta. Onneksi sellaisia viitteitä ei löytynyt ja mahassakin oli kovasti vilinää eli ainakin viisi pentua olisi odotettavissa ja enemmänkin saattaa olla.

1.11.20 No niin, syksy on tullut ja Joiku ja Myytti treffasivat onnistuneesti 1.11.2020, joten pentuja on toiveissa heti vuodenvaihteen jälkeen. Joiku sai elokuussa 5 pentua Suopunkitytön kenneliin, joten se oli nyt jo kokenut kaveri näissä hommissa. Kotiehdokkaita on jo runsaasti mahdollisille pennuille. Ultrassa käydään marraskuun lopulla tarkistamassa tilanne.
 
 ___________________________________
 
6.5.20 Ja päivitystä tähän eli valitettavasti eilen illalla ultra näytti tyhjää, joten ei auta kuin siirtää pentutoiveet syksylle Myytin osalta. Huoh. Pitäisi kai jo tottua tähän, mutta ei kai tähän oikeasti totu.. Nää olisi ollut niin odotetut pennut monessa taloudessa. Syksyllä ehkä sit uusiksi.

4.4.2020 Ensikertalaiset Myytti ja Joiku treffailivat toivottavasti onnistuneesti ja toivommekin siis pentuja syntyväksi kesäkuun alussa. Pennut tulevat oletettavasti olemaan varsin aktiivisia ja toivottavasti myös harrastuspotentiaalisia, jos sukuunsa tulevat.Yhdistelmän sukutaulu koiranetissä.


Myytti on 4-vuotias aktiivinen ja vauhdikas agilitykoira (2lk), joka harrastaa lisäksi rally-tokoa ja rakastaa uimista. Se on leikkisä, ahne ja hyvin motivoitavissa. Agilityssä se on kohtalaisen äänekäs, muuten arjessa varsin hiljainen. Se kulkee metsälenkit irti hyvin kuulolla ja on muutenkin hyvin hallinnassa eikä ole ääniherkkä. Myytti ei ole kaikista koirasosiaalisin, mutta yleensä tutustuttuaan tulee toisten koirien kanssa kohtalaisesti toimeen. Sillä on varsin lyhyt sytytyslanka niin hyvässä kuin pahassa. Myytti asuu lapsiperheessä toisen vanhemman lapinkoiranartun kanssa. Myytistä voi lukea lisää sen omalta sivulta.

Joiku on  4-vuotias aktiivinen perhekoira, jonka päätehtäviin kuuluu kulkea matkassa retkeilemässä siellä sun täällä. Se on leikkisä ja kuuliainen, hyvin pihassa pysyvä ja hiljainen, sellainen varsin lunki ja leppoisa koira, joka syttyy tekemään kun siihen tarjotaan mahdollisuus. Ei omaa havaittavaa riistaviettiä eikä häiriinny äänistä. Joiku on varsin kookas, mutta silti kevytrakenteinen ja ketterä. Joiku asuu emänsä ja toisen vanhemman nartun kanssa samaa laumaa ja antaa naisväen hallita porukkaa. 
 


Ikijään Myyttinen "Myytti"
s. 8.6.2016
i. Sydäntalven Ofelas
e. Majålkes Morsian
lonkat A/A (ind. 108)
kyynärät 0/0
polvet 0/0 (1/20)
silmät: Distichiasis (ylimääräisiä ripsiä, muutosten vakavuus: lievä) 1/20
prcd-PRA: a eli terve
pompen taudin geenitesti: a eli terve
DM: a eli terve
Näyttelyistä EH
Luonnetestattu pistein +80
Kilpailee agilityssä pikkumaksi 2-luokassa

Loihakka Lokan Rauta-Airo "Joiku"
s.19.10.2016
i. Kulkuselän Lordi
e. Loihakka Petäjä Akmeeli
lonkat A/B (ind. 112)
kyynärät 0/0
polvet 0/0 (2/19)
silmät terveet (2/19)
prcd-PRA: a eli terve
pompen taudin geenitesti: a eli terve
DM: A eli terve
Jalostustarkastettu hyväksytysti
 
Ja sitten niihin odotuksiin ja riskeihin. Tosiaan molempien koirien taustoilla on runsaasti harrastuskoiria ja odotankin pennuista aktiivisia, helposti irtipidettäviä ja moneen harrastamiseen soveltuvia kavereita.  Yhdistelmä linjaa Sydäntalven Jääkukkaan eli Kidaan, joka oli oman Jade-koirani sisko. Kidan mummo eli rotuunotettu Tjuorri on jättänyt mielestäni rotuun erinomaisia harrastusominaisuuksia, joita ainakin itse omilla sen sukuisilla olen arvostanut korkealle. Sieltä tulee myös ehkä tuota hieman kipakampaa luonnetta, joka on hyvä huomioida.
Yhdistelmässä on tiedossa rodun keskiarvoa pienemmät riskit addisonin tautiin, cushingin tautiin, kilpirauhasen vajaatoimintaan ja epilepsiaan, mutta nostaisin sieltä silti esiin pienen kilpirauhasen vajaatoimintariskin, koska sitä löytyy molempien koirien suvusta jonkun verran. Myytin siskolla on kaihi ja 1/1-polvet, joten uroksen piti olla tervesilmäistä sukua ja tervepolvinen. Uros saisi olla omaan makuuni vanhempi tässä kaihiriskiasiassa, mutta tässä oli tehtävä se kuuluisa kompromissi. Myytin toisella siskolla on varautuneisuutta vieraita ihmisiä kohtaan ja se ei ole paras laumakoira omassa laumassaan, eli joitain yhteenottoja on tapahtunut.

Itse odotan tätä yhdistelmää suurella innolla, tämä ei ole suvultaan nykylinjoissa kovin tavallinen ja siellä on itselleni monen monta sukupolvea tuttuja koiria kieputtuen omien koirieni sukuihin. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti