torstai 20. helmikuuta 2014

Pipan Pompen status

Vihdoin se odotettu tieto Pompen taudin osalta tuli ja Pipa (Tarutuulten Tuulihattu) on siis normaali eli terve. Eli sen jälkeläiset eivät voi Pompen tautiin sairastua. Tilasin testin genoscoperilta tai siis tilasin Pipalle DNA-passin, joka sisälsi myös tuon Pompen taudin testauksen. Itse DNA-passi on suhteellisen turha lapinkoiralle lukuunottamatta tuota Pompen tautia, mutta halusin mielenkiinnosta kokeilla ja katsoa mitä kaikkea se nyt oikeasti sisältääkään ja kun passi oli tarjouksessa, niin hintaero ei ollut kummoinen pelkkään Pompen taudin -testiin Laboklinilla. Ihan hauskahan se on nähdä mihin koira sijoittuu monimuotoisuutensa osilta ja mihin se sijoittuu omanrotuistensa joukossa perinnöllisiltä eroavaisuuksiltaan jne. Pipa on siis monimuotoisuudeltaan lapinkoirien keskiarvoa ja lapinkoirat taas kaikkiin rotuihin suhteutettuna hyvinkin monimuotoisia, niinkuin jo saattoi niistä miun aiemmista blogiviestistä lapinkoirien monimuotoisuudesta päätellä.


Eli näitä tärkeämpiä kohtia tuolta:

Ivermektiini-yliherkkyys (MDR1)LääkeaineherkkyydetAutosomaalinen peittyvä Normaali
Pompen tauti, GSD IIMetaboliset sairaudetAutosomaalinen peittyvä Normaali  

Myös värejä ja turkin ominaisuuksia testattiin ja testi väittää Pipaa parkkisoopeliksi (ay/at bc/bc), vaikka se on siis riistaparkki (aw/at b/b). Myös kaverin samanvärinen koira oli saanut saman tuloksen eli jostain syystä testi ei sitten ilmeisesti tunnista (ainakaan aina lapinkoirien?) aw-geeniä eli riistanvärin geeniä. Myöskään lapinkoirien dominoon passin dominotesti ei toimi, sillä ainakin yksi dominon värinen lapinkoira ei edes testin mukaan kantanut dominoa väritystä. Outoja tuloksia on kuulunut myös kiharakarvaisuuden ja olikohan myös partaisuuden osalta. No Pipa ei myöskään tämän testin perusteella kanna kermanvärin geeniä eli on E/E-tyyppinen, mutta luottaako tähän vai, ei voi tietää :D Noin periaatteessahan Pipalla on todennäköisesti 50% mahdollisuus olla E/E-tyyppiä tai 50% mahdollisuus olla E/e-tyyppiä (Koska Minka on varma E/e ja Alvari oletettavasti E/E), joten hyvin todennäköisesti testitulos pitää paikkansa ja kermanvärisiä pentuja ei ole odotettavissa.

Pipa ei oo vielä aloittanut juoksujaan, vaikka näihin aikoihin miä niitä vähän alkaisin odottaa. Mutta kai se pitää yrittää malttaa odottaa rauhassa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti